אבחון מוקדם ומקצועי מאפשר למנוע החמרה ברוב המחלות שקשורות להזדקנות. במאמר הבא נסביר כיצד מתבצע האבחון ונבין את החשיבות של מעורבות מקצועית מוקדמת
תוחלת החיים בישראל היא מהגבוהות בעולם המערבי ולפי השערות היא עוד צפויה לגדול. עם זאת, העלייה בגיל מביאה איתה גם מחלות ספציפיות שדורשות טיפול מקיף. הדרך למצוא את הטיפול עוברת באבחון מוקדם וחשוב שהוא יהיה מקצועי.
החשיבות של אבחון מחלות
אבחון מוקדם הוא תנאי להתמודדות יעילה עם מחלות בגיל השלישי. ככל שהאבחון מתבצע מוקדם יותר, כך נמנעת החמרה של המחלה ופגיעה בעוד תפקודים חיוניים של החולה. כמו כן, האבחון המוקדם חשוב גם עבור המשפחה: הוא מאפשר להם לדעת עם מה החולה מתמודד, מה עליהם לעשות כדי לעזור לו ואיזה התאמות הם צריכים לבצע.
סוגי אבחון בגיל השלישי
הבעיה העיקרית היא שיש סוגים שונים של מחלות בגיל השלישי וכל אחת מהן אפשר לאבחן בצורה מעט שונה. אם למשל מתמקדים בנושא של אבחון דמנציה ע"י גריאטר מומחה, צריך להביא בחשבון את הנקודות הבאות:
א. דמנציה היא מחלה הדרגתית – רוב המחלות בגיל השלישי ובראשן דמנציה מתאפיינות בירידה הדרגתית בתפקוד. זה אומר שאי אפשר ביום בהיר אחד לזהות את כל הסימפטומים של המחלה, אך בהחלט ניתן לעקוב אחריה בעזרת זיהוי מוקדם.
ב. התאמת הטיפול לשלב במחלה – המטרה של אבחון דמנציה ע"י גריאטר מומחה היא להתאים את הטיפול לשלב שבו המחלה נמצאת. לאור העובדה שמדובר במחלה בעלת אופי הדרגתי, נהוג לחלק אותה לשלבים ובהם ירידה בזיכרון, ירידה בהתמצאות, ירידה בשיקול הדעת ובהמשך הפרעות התנהגות, קושי בזיהוי אנשים קרובים, קושי בתפקוד ופגיעה בתפקוד יום יומי לרבות ריתוק למיטה וחוסר יכולת לאכול באופן עצמאי.
ג. הפחתת גורמי סיכון – אבחון מוקדם מאפשר להפחית את גורמי הסיכון שעלולים להחמיר דמנציה אצל אנשים מבוגרים. לפי מחקרים שונים, מעל חצי מהמקרים של דמנציה בעולם נגרמים בגלל סיבות שקשורות לאורח חיים ובהן עישון, סוכרת, השמנה ותפריט תזונתי לא מאוזן.
איפה מבצעים את האבחון?
יש כמה אפשרויות לעבור אבחון מחלות בגיל השלישי. האפשרות הראשונה והנגישה היא לגשת אל רופא המשפחה, להגיע אליו לאור הופעת סימפטומים למחלות ולבקש ממנו הפניה להתייעצות עם גריאטר מומחה. האפשרות השנייה היא לפנות מלכתחילה אל איש מקצוע פרטי, כמו למשל באמצעות הפניה מצד חברות הביטוח.
דרכים לאבחן מחלות בגיל השלישי
אבחון דמנציה ע"י גריאטר מומחה מהווה דוגמא לאופן שבו ניתן לאבחן גם סוגים אחרים של מחלות. כך לדוגמא ניתן לעקוב אחר התדרדרות במצבו הרפואי של המטופל בלי קשר לדמנציה, או לבדוק את השינויים בהתנהגות שלו בתקופות מסוימות לעומת תקופות אחרות. במקביל, ניתן לקבל את חוות הדעת של המשפחה לגבי התפקוד של המטופל ולשמוע ממנו מה מפריע לו.
כל מה שחשוב לדעת על מחלות בגיל השלישי
הרבה מחלות בגיל השלישי נגרמות בגלל תהליך טבעי של הזדקנות. עם זאת, לא כל המחלות הן כאלה ודמנציה למשל היא לא חלק מההזדקנות הרגילה אלא נגרמת על ידי מחלות של המוח. במילים אחרות, חשוב לזהות את המחלות של המוח בשלבים מוקדמים ולאפיין אותן ולא להסתפק רק בזיהוי שלהן עם העלייה בגיל.
היעילות של אבחון
אבחון מוקדם מוכיח את עצמו בכל סוגי המחלות שמאפיינות את הגיל השלישי. על אף שהאבחון עצמו לא תמיד מבטיח מניעה של המחלה, הוא מגביר את סיכויי ההצלחה ואת תחושת הביטחון של המטופל ומשפחתו.