ככל שמקדימים לטפל בדמנציה, כך מגדילים את סיכויי ההצלחה. במאמר הבא נסביר כיצד מתפתחת המחלה בקרב גברים ונשים בגילאים שונים ונבין מה אפשר לעשות כדי למנוע מצב שבו היא פוגעת בצורה אנושה באיכות החיים
דמנציה היא מחלה שאת ההשלכות שלה אפשר להרגיש בצורה הדרגתית. על הרקע הזה, נהוג לחלק את המחלה לשלבים שונים ויש גם טיפולים אחרים לכל שלב. בין היתר, בעת התמודדות עם דמנציה טיפול מקצועי מחייב התייחסות לשלב הקיים ומניעת החמרה של המצב הרפואי באמצעות הכלים הרלוונטיים.
השלב המוקדם – ירידה בזיכרון
שלבים מוקדמים של דמנציה באים לידי ביטוי בירידה בזיכרון. הירידה בזיכרון יכולה להיגרם בגלל מחלות שונות שפוגעות במוח, ובראשן אלצהיימר ששכיחה מאוד אצל מבוגרים וקשישים. עם זאת, חשוב לציין שהירידה בזיכרון היא חלק מתהליך שעשוי להיות איטי מאוד ולהימשך מספר שנים. זו למעשה אחת הבעיות עם טיפול מקצועי ועם היכולת לזהות את הדמנציה בזמן.
השלב השני – ירידה בהתמצאות
בשלבים מאוחרים יותר של דמנציה ישנה ירידה ביכולת ההתמצאות של האדם. כאן אדם מסוים עלול לצאת לרחוב ליד הבית אך לא לזכור כיצד חוזרים אליו, או לאבד את הדרך כאשר הוא נמצא במרכזי קניות ומרכזים הומי אדם. מטבע הדברים, הירידה בהתמצאות מסוכנת עבור אנשים שסובלים מדמנציה כי היא מעמידים אותם בפני סיכון.
השלב השלישי – ירידה בתקשורת
הפגיעה המוחית שהיא חלק מדמנציה עלולה לבוא לידי ביטוי בשלבים מסוימים בירידה בתקשורת. את הירידה בתקשורת ניתן לזהות גם בין האדם שסובל מדמנציה לבין הסביבה הקרובה שלו, או בינו לבין הסביבה המורחבת. חוץ מזה, הירידה בתקשורת מזוהה בקושי למצוא מילים או בחוסר היכולת לחבר משפטים שלמים.
השלבים המאוחרים – ירידה בשיקול הדעת
חוסר היכולת לנהל את החיים האישיים מלווה ירידה בשיקול הדעת אצל אנשים שסובלים מדמנציה. בפועל, זה אומר שקיימת גם הפרעת התנהגות שאותה ניתן לזהות באמצעות הסימפטומים הבאים:
- זעם וכעס
- תוקפנות מוגברת
- חשדנות יתר
- הסתגרות בבית
מלבד האמור לעיל, השלבים המאוחרים של דמנציה באים לידי ביטוי בקושי לזהות אנשים קרובים. זהו גם שלב שבו המחלה פוגעת במשפחה או בילדים שנעלבים מהתנהגותם של אנשים חולי דמנציה, לכן הדבר הנכון לעשות יהיה לתאם עבורם טיפול. עבור דמנציה טיפול מקצועי משפר את המצב הקיים ואף מספק למשפחה הקרובה את המידע הרצוי עבורם.
השלב הסופי – קושי בתפקוד היום יומי
השלב האחרון של אבחון דמנציה הוא קושי בתפקוד. זהו קושי שמונע את היכולת להתלבש או להתרחץ באופן עצמאי, ולעיתים הוא גם מזוהה עם פגיעה מהותית בתפקודים יום יומיים בסיסיים. כמו כן, הקושי בתפקוד גורם לכך שגברים ונשים רבים שסובלים מדמנציה נשארים מרותקים למיטה ולא יכולים לאכול.
זיהוי תסמינים בצורה מקצועית
הדבר החשוב ביותר בהתמודדות עם דמנציה הוא מניעת גורמי הסיכון וזיהוי מוקדם של התסמינים הרלוונטיים. אם רוצים לטפל במחלה בצורה יעילה ולמנוע ממנה להחמיר, צריך להפריד בין מחלות שעשויות להיות ניתנות לריפוי לבין בעיות מטבוליות, חסר תזונתי, חבלות ראש ותופעות לוואי של תרופות, הרעלות וחומרים ממכרים.
מניעת דמנציה וגרמי סיכון בולטים
האופן שבו מתפתחת דמנציה מוכיח שבשלבים שונים של המחלה ניתן לאמץ פעולות מסוימות כדי להתמודד איתה. לפי מחקרים שונים, מעל מחצית מהמקרים של דמנציה מתרחשים בגלל גורמי סיכון ידועים שקשורים לאורח החיים. המסקנה היא שאם רוצים למנוע התפתחות דמנציה, מה שצריך לעשות הו להפסיק לעשן, להתחיל לבצע פעילות גופנית, להקפיד על תזונה בריאה ולהימנע מהשמנה.