בדיקת שמיעה מתבצעת לצורך בחינת יכולות השמיעה של הנבדק ולמעשה, מטרתה העיקרית היא לוודא האם האוזן של אותו הנבדק מסוגלת לבצע 3 פעולות: לקלוט גלי קול, לתרגם אות גלי הקול לאותות חשמליים ולפענח את אותם גלי הקול לצלילים.
הפניה לבדיקת שמיעה יכולה להינתן בעקבות מספר מצבים עיקריים:
- במקרים בהם המטופל מתלונן על ירידה בשמיעה וכחלק מכך, יש צורך לברר את מקורה.
- במטרה לקבל תמונת מצב לגבי הסוג ומידת החומרה של אותה הפגיעה בשמיעה.
- כאשר עולה הצורך לבצע בדיקות סקר, כמו במקרים של תינוקות וילדים צעירים או אנשים שהינם חשופים על בסיס קבוע לרעשים חזקים (ברוב המקרים, בעקבות סוג או מקום העבודה).
ישנה מטרה אחת המשותפת לכל אותם המצבים והיא לסייע לנבדק להתמודד בצורה המיטבית עם בעיית השמיעה.
הסוגים השונים של בדיקות שמיעה
בדיקת שמיעה אמורה להיות מותאמת באופן פרטני לנבדק, זאת בהתבסס על גילו ועל סוג בעיית השמיעה עמה הוא מתמודד. בין הבדיקות הנפוצות אשר מבוצעות במרפאה או מכון בדיקות שמיעה:
- בדיקת הדים קוכילאריים – בדיקה אשר באמצעותה ניתן לקבוע אם הקולות והצלילים מגיעים אל האוזן הפנימית. מטרתה של בדיקה זו, היא לצורך זיהוי מוקדם של ליקויי שמיעה אצל יילודים – לעיתים, נעשה שימוש בה גם כשעולה הצורך באותן בדיקות שמיעה לילדים צעירים ותינוקות.
- בדיקת "ברה" (BERA) – בדיקה אשר ייעודה לספק מידע על סף השמיעה ועל התפקוד העצבי של מסילות השמיעה. באמצעות אותה בדיקת שמיעה, ניתן לקבל מידע מקיף על מהותה של הירידה בשמיעה ובמקרה שהיא נגרמה כתוצאה מפגיעה עצבית, גם על מיקום הפגיעה.
- בדיקת טימפנומטריה (היענות אקוסטית) – בדיקה שמטרתה להעריך את רמת התפקוד של האוזן התיכונה. מדובר בבדיקה אשר מתבצעת בנוסף לבדיקות נוספות, במטרה לקבל תמונה שמיעתית ברורה.
- בדיקת אודיומטריה – בדיקה אשר נחשבת כיעילה ונפוצה הן בתור בדיקת שמיעה לילדים והן כבדיקת שמיעה למבוגרים. הבדיקה מתבצעת בחדר שהינו אטום לרעשים. הבדיקה מורכבת
מ-2 חלקים, החלק הראשון נועד לבדוק את קיומה של בעיית שמיעה והחלק השני נועד לצורך הבנת מקור הבעיה.
מה קורה לאחר בדיקת השמיעה?
בדיקות שמיעה מהוות כהליך פשוט יחסית, אשר אורך ברוב המקרים מספר דקות (מלבד, בדיקת אודיומטריה שהינה ארוכה יותר). לאחר ביצוע בדיקות שמיעה, יתבצע ניתוח של תוצאות הבדיקה באותו מכון בדיקות שמיעה בו היא בוצעה. כאשר, בהתאם לתוצאות הבדיקות, ניתן יהיה לקבל החלטה אם יש צורך להמליץ על מכשיר שמיעה או על כל דרך טיפול אחרת – כאן חשוב לציין שישנם מכוני שמיעה אשר מספקים את תוצאות הבדיקה מיד לאחר סיומה ויהיו כאלו, בהם יעלה הצורך להמתין מספר ימים עד לקבלת התוצאה.
בכל מקרה, לאחר קבלת התוצאות של בדיקת השמיעה יש לחזור לרופא לגבי המשך הטיפול.