בשנים האחרונות, יותר ויותר זוגות בוחרים לוודא כי רצונם יתמלא באופן מלא גם לאחר לכתם, וזאת באמצעות יצירת צוואה הדדית. צוואה משותפת זו, חייבת לשקף באופן מלא את רצונותיו של כל אחד מבני הזוג, ועל כן הדבר נעשה כמעט באופן בלעדי בליוויו של עורך דין המתמחה בדיני ירושה.
אחד מן המאפיינים הייחודיים לצוואה הדדית, נעוץ בעובדה כי מדובר במסמך משפטי בו שני בני הזוג מחייבים זה את זה בתנאיהם השונים. כל שינוי בצוואה עלול להוביל להליך משפטי מורכב ובעיקר לאחר לכתו של אחד מבני הזוג.
היתרונות של צוואה הדדית
צוואה הדדית בסופו של דבר, מונעת את היתכנותם של סכסוכי ירושה קשים. גם במשפחות המלוכדות ביותר, הרי שחלוקת רכוש וכסף עלולה להציף רגשות שליליים ולהוביל לתרכובות ותסבוכות משפטיות ממושכות. בעזרת צוואה הדדית, בני הזוג מסדירים את רכושם באופן שלא ישאיר כל מקום לספק ואשר ימנע ריבים וחיכוכים. גם אם הדבר איננו מקובל על אחד מבני המשפחה, הרי שאין בידיו לעשות דבר.
בדיוק בשל כך, חשוב לוודא כי הצוואה מנוסחת באופן מוקפד על-ידי עורך דין. אין מקום לפרשנויות וכל שטח אפור באשר הוא, הרי שהוא בעל פוטנציאל הרסני לחיכוכים וריבים.
ומה קורה כאשר רוצים לבטל את הצוואה?
ביטולה של צוואה הדדית כמט ואיננו מתאפשר כאשר אחד מבני הזוג נפטר. חשוב להבין כי מטרתה של הצוואה היא לוודא כי רצונו של הנפטר יתמלא על-ידי בן או בת הזוג. כך לצורך הדוגמה, במקרים בהם קיימים ילדים מנישואים קודמים, יוכלו בני הזוג לוודא כי רצונם יתמלא כהלכה.
ועם זאת ישנם מספר תרחישים בהם כן ניתן להביא לביטולה של הצוואה ההדדית או לכל הפחות להביא לשינויה או לדיון ממושך בבית המשפט:
- חלוקת עזבון הנפטר – קבלת העיזבון נחשבת לשלב מכריע אשר יכול להשפיע על כל ההחלטה באשר לביטול הצוואה. אם בן או בת הזוג אשר נותרו בחיים, מעוניינים בשינוי הצוואה, עליהם להסתלק מן העזבון הרשום על שמם בצוואה.
- השבת העזבון – בן או בת הזוג אשר מבקשים לבטל את הצוואה ההדדית, חייבים להתנער מכל רכוש אשר ירשו מן הנפטר.