כולנו משלמים ביטוח לאומי, אבל מרביתנו לא מכירים את הנהלים הכרוכים בקבלת סיוע ממנו. הפיצויים המתקבלים מביטוח לאומי נקבעים באמצעות ועדות רפואיות מיוחדות, אשר מחליטות על אחוז הנכות וסוגה, ובהתאם לפרטים אלו קובעות את מידתו ואופיו של הסיוע לו זכאי המבקש. ועדות אלו הן אשר קובעות במקרים מסוימים על ביקורי בית ועל בדיקות שונות לאימות פגיעות שונות ולהערכת אחוזי הנכות והסיוע הדרושים.
כיצד פונים לוועדות רפואיות בביטוח לאומי
אף על פי שאין מניעה לפנות לביטוח הלאומי לבד, בבקשה לקבלת פיצויים, כיום אנשים רבים בוחרים לפנות לגופים אשר מתמחים בבירוקרטיה ובהליכים הדרושים. המוסד לביטוח לאומי, כמו גופים רבים אחרים, אינו שש להיפרד מכספים, והוא יכול להיות חשדן עד מאוד בקביעת אחוזי נכות ופיצויים. כשחושבים על כך, יש בזה מידה מסוימת של צדק, שכן הפיתוי לקבל כסף באופן זה, גבוה מדי עבור אנשים מסוימים. למרות שהשימוש בשירותיהם של גופים המסייעים במימוש זכויות רפואיות אינו בחינם, בדרך-כלל, ניסיונם יכול לאפשר להם לסייע למבקשים להתמודד טוב יותר עם הרשויות ולממש את זכויותיהם הרפואיות עד תום.
מי פונה לוועדות ביטוח לאומי ומתי?
- נפגעי תאונות עבודה, או נפגעים כתוצאה מאופי ותנאי עיסוקם, באופן אשר גרם להם לאבד את כושר עבודתם באופן מלא או חלקי
- נפגעי פעולות איבה ובני משפחותיהם.
- אנשים בעלי מגבלות תנועה המגבילות את יכולתם לתפקד באופן עצמאי
- נפגעי תאונות ומחלות שונות, אשר פגמו ביכולתם לתפקד היטב, באופן זמני או לצמיתות
- קשישים
מה מקבלים
באופן כללי, ככל שאחוזי הנכות גבוהים יותר, כך גדל הסיוע לו המבקש זכאי. כך, למשל, עד 9% נכות, לא ניתן סיוע כלל; מ-9% ועד ל19% נכות מתקבל, בדרך כלל, פיצוי חד-פעמי, ומ-20% נכות ומעלה, זכאי המבקש לקצבת נכות חודשית ולמענקים שונים נוספים, בהתאם לתנאי המקרה.
הטבות נוספות עליהן יכול להחליט הביטוח הלאומי כוללות סיוע בדיור, השתתפות בתשלום ביטוח בריאות, מענקים לאירועים משפחתיים, כגון נישואים, סיוע במימון תרופות וציוד רפואי וכיו"ב.