כל הורה צריך להכיר את הסימנים לאיתור של ירידה או בעיות בשמיעה אצל ילדים עוד לפני שהוא מגיע לשלב בדיקת שמיעה לילדים. כך ניתן להבטיח שבכל שלבי ההתפתחות הראשונים של הילדים, ההורים ידעו לזהות בעיה, במידה והיא קיימת
השמיעה אצל תינוקות וילדים חיונית להתפתחותם התקינה. בזכות שמיעה טובה הם לומדים לזהות קולות, שלאחר מכן יפרשו כמילים, לכן השמיעה חיונית גם להתפתחות תקינה של דיבור ושפה. בעזרת שמיעה תקינה ילדים יכולים לרכוש גם כישורים חברתיים ויכולות תקשורתיות שחשובות במיוחד בשלבי ההתפתחות הראשונים. מה גם, שרק בעזרת השמיעה ילדים מפתחים יכולות למידה. לכן, הדאגה שיש להורים בנודע להתפתחות שמיעה תקינה אצל ילדיהם היא בהחלט מוצדקת וטבעית. בעזרת כלים נכונים יהיה ניתן לזהות בעיה ולטפל בה בהקדם האפשרי ולפני שהיא פוגעת בהתפתחות הילד.
מתי צריך בדיקת שמיעה לילדים?
כבר בבית החולים מבצעים הרופאים בדיקת שמיעה ראשונית לילוד, על פיה ניתן לקבוע האם ישנה איזה שהיא בעיה או ליקוי.
ילודי ששמיעתם התגלתה כתקינה לא נדרשים בבדיקת שמיעה בשנה שלאחר מכן, אך שמישה וישנה איזה שהיא לקוח או אם התקלה ציון נמוך בבדיקה, מחויבים הילודים במעקב וביצוע בדיקה שניה תוך כמה ימים.
לעיתים ירידה באיכות השמיעה אצל ילודים נובעת מהפרשות בתעלת האוזן או בנוזלים תקועים מהליך הלידה, כאלו ישתחררו לאחר כמה ימים והשמיעה תחזור להיות תקינה.
במידה ובבדיקה לאחר מספר ימים השמיעה לא משתפרת מתחילים בדיקות מורכבות יותר.
סימנים לבעיה בשמיעה אצל ילדים
לאחר ביצוע הבדיקה בבית החולים וגם אם הציון היה מספיק, יכולה לרדת איכות השמיעה אצל הילדים. על כן, הורים צריכים להיות ערניים ולזהות סימנים שמדלקים נורה אדומה. אין מה להילחץ, בדרך כלל בעיות שמיעה בקרב ילדים הן הפיכות ונובעות מבעיה באוזן התיכונה, אך רק אם נגלה את הסימנים לבעיה ונאבחן אותה בביצוע בדיקת שמיעה לילדים, יהיה ניתן להבין את מקור הבעיה ולטפל בה בהקדם וכראוי.
חוסר ריכוז וחוסר שקט – בגילאים צעירים יכול להיות שבעיות מסוג זה נובעות מבעיה בשמיעה ולכן כדאי למהר ולהגיע אל רואה שיאבחן, במידה והיא קיימת. גם בעיה ההתפתחות השפה או מיומנות תקשורתית יכולה לנבוע מבעיה בשמיעה ולא מחוסר הריכוז של הילד. לכן צריך להיות ערניים גם לאלו.
חוסר תגובה שקוראים בשם הילד – זה אחד הסימנים הבולטים ביותר לליקוי שמיעה אצל ילדים ואם הילד שלכם פשוט לא מגיב כשקוראים לו יכול להיות שזה בגלל שהוא אינו שומע את הקריאה. במקרה כזה רצוי לפנות אל בדיקת שמיעה לילדים בהקדם.
בקשות להגביר או 'מה' חוזר – אם ילדכם מבקש להגביר את המוזיקה, הטלוויזיה או אפילו את הקול שלכם כשאתם מדברים איתו, זה סימן מובהק שצריך לפנות לבדיקה. גם אם בשיחות עם הילד הוא שואל מספר פעמים 'מה' חשוב לבדוק את האוזניים ואת יכולות השמיעה שלו. יכול מאוד להיות שהוא פשוט לא שומע טוב כמוכם ולכן הוא שואל או מבקש להגביר.
דלקות אוזניים חוזרות – אחת הדרכים לאתר בעיה באוזניים היא פשוט להיות קשובים לבריאות הילדים. במידה ונתקלים פעמים רבות בנוזלים באוזניים של הילד או במידה והוא סובל מדלקות אוזניים חוזרות ונשנות, רצוי לפנות לביצוע בדיקת שמיעה לילדים . הבדיקה תוכל לאבחן את מקור הבעיה ולוודא, מעבר ליכולות השמיעה, שהילד יסבול פחות.
לסיכום, אם נתקלתם באחת מהבעיות האלה אצל הילדים שלכם, רצוי לפנות בהקדם האפשרי לרופא מומחה אף אוזן גרון. הוא יבצע בדיקת שמיעה לילדים ויפנה אתכם לאחד ממכוני בדיקת השמיעה ילדים שיש בארץ. שם תוכלו לבדוק, בצורה מקיפה ונרחבת, שמתאימה לילד ולא תפחיד אותו, האם ישנה איזה שהיא בעיה ואיך יהיה ניתן לטפל בה.