כיום כבר ישנן עשרות מדינות שנכללות ברשימת הפטורים מהוצאת ויזה לארצות הברית. אם כך, מפתיע שלאור העובדה כי ארצות הברית היא ידידה טובה ונאמנה לישראל, אנו עדיין חייבים בעמידה ממושכת בתור אל השגרירות ובחסדיהם של הפקידים המחליטים אם נוכל לארוז מזוודות ולתור את ארצם או לא.
אז מדוע ישראלים עוד זקוקים לקבלת אישור ויזה לארצות הברית בזמן שמדינות אחרות נהנות מפטור שגם חוסך להן לא מעט כסף וכאב ראש? להלן ההסבר המפורט.
אי עמידה בקריטריונים של הממשל האמריקאי
ישנם לא מעט דברים בהם ניתן להאשים את המצב הביטחוני. הוצאת ויזה לארצות הברית היא ללא ספק אחד מן המצבים הללו אך לא רק.
נכון להיום, מדינת ישראל, עם כל הכבוד ליחסיה החמים עם ארה"ב, איננה עומדת בקריטריונים שנקבעו על ידי הממשל האמריקאי, ושעל פיהם אזרחי מדינות מקבילות יכולים פשוט לארוז את חפציהם ולקחת את הטיסה הבאה. גם הלובי החזק שיש לישראל בארצות הברית, לא הצליח לשנות את פני הדברים.
אז מה הם הקריטריונים הכה הדוקים?
חברים, לפני שנאשים את המצב הביטחוני – גם אנחנו לא כל כך חפים מפשע. אחד מן הקריטריונים הבסיסיים ביותר להוצאת ויזה הוא למעשה ששיעור המסורבים יהיה מתחת ל-3%. כן שמעתם נכון – למעשה ככל שאחוז המסורבים יישאר על למעלה מ-3%, הרי שמדינתנו עוד טרם זכאית לקבלת הפטור המיוחל.
האם אנחנו יכולים לבקש מצעירים אחרי צבא להפסיק להגיע לשגרירות? כמובן שלא, ובשגרירות האמריקאית מודעים טוב מאוד להלך הרוח שמאפיין את אותם צעירים שרוצים "לכבוש את העולם". לכן קבלת הפטור הינה רחוקה יותר מאיי פעם.
אבל זה לא רק זה..
כן, בסופו של דבר הגענו למצב הביטחוני. למרבה הצער מצבנו הביטחוני אל מול מדינות ערב, איננו מאפשר לביקורת הגבולות, להיות חסודה ורחומה עם כל הפוקדים את שעריה.
בארצות הברית ישנה בעיה עמוקה באשר לגישה השונה אליה זוכים אזרחיה המגיעים לישראל ואשר מחזיקים במוצא ערבי/מוסלמי. האפליה שלא ניתן להתכחש לקיומה, היא אחת מן הסיבות העיקריות שבגינן עוד טרם זכינו לקבלת הפטור המיוחל.