אקנה, הינה סוגיה רפואית במסגרתה ישנם פצעונים דלקתיים המופיעים על פני העור. האקנה נפוצה בעיקר על עור הפנים ואזור הגב, אך היא יכולה להופיע גם באזורים שונים נוספים. בעוד שמרביתנו נוהגים לכנות את האקנה כ"פצעי בגרות", הסוגיה היא רחבה הרבה יותר ונפוצה גם בקרב בוגרים ומבוגרים. הסיבות לאקנה הן רבות, אך עודן מהוות גורם תסכול רב ומצריכות טיפול ממושך במקרים בהם החומרה היא בינונית עד גבוהה. במאמר הבא נדון בהרחבה אודות הסיבות להופעת אקנה וזאת כדי שתוכלו למנוע ולו במעט את הופעתה.
תזונה
בכל הנוגע לאקנה בפנים רבים חושבים כי לתזונה ישנה השפעה משמעותית. זה המקום להסביר כי אכן לתזונה ישנה השפעה מסוימת, אך היא איננה נחרצת כפי שרבים נוטים לחשוב. מומלץ אם כן, להקפיד להפחית במזונות חלביים, שכן חלב מעודד דלקתיות. כמו כן, חשוב להקפיד על אכילה טובה ומסודרת הכוללת פירות וירקות. מאכלים בעלי אחוז שומן גבוה המעודדים הפרשה שומנית בעור הפנים, יכולים להוביל להופעה מוגברת של פצעונים. ועל כן יש לקחת זאת בחשבון.
הורמונים
הורמונים הם אחת מן הסיבות המרכזיות להופעתם של פצעונים ולכן הם נפוצים בקרב נשים הנמצאות בשלב לפני הווסת ובקרב נשים הרות. הפעילות ההורמונלית המוגברת מובילה להופעה מוגברת של פצעונים ועל כן מדובר בתופעה שבה קשה יותר להילחם. זוהי גם אחת הסיבות לשכיחותם של פצעי בגרות בקרב נערים ונערות.
סטרס
מתח נפשי הוא גורם מרכזי להופעת פצעי אקנה על הפנים והגב. גופנו מגיב למצבנו הנפשי כאשר סטרס מוביל לפגיעה במערכת החיסונית. ככל שהמערכת החיסונית שלנו בעלת תפקוד נמוך יותר, כך עור הפנים נוטה לדלקתיות גבוהה יותר.