אימון קולי לשיפור היכולת הקולית הוא חלק בלתי נפרד מהכשרתו של הזמר. בעזרת פיתוח קול ניתן להרחיב את המנעד הקולי, ולשפר את איכות הקול. מעבר לכך, הלימוד נועד על מנת לתחזק את מיתרי הקול ולמנוע שחיקה.
מלבד זמרים מקצועיים משתמשים בשיטות האימון המתקדמות גם שחקני תיאטרון, מרצים ומורים. בניגוד למה שנהוג לחשוב, שירה היא לא תהליך טבעי אלא יכולת הדורשת אימון. יש שורה ארוכה של תרגילים המשמשים לפיתוח היכולת, והרבה אמצעים טכניים שעוזרים בהשגת המטרה.
טכניקות אימון קולי
על מנת לאמן את הקול ניתן להשתמש בציוד אולפן, מיקרופונים, אוזניות, ציוד מדידה ואביזרים נוספים. יחד עם זאת, האימון מתחיל ביצוע הטכניקות הבאות:
א. חימום – מעבר חלק ממצב של דיבור שוטף לשירה דורש פעילות גרונית מאומצת וחימום של מיתרי הקול. החימום משפר את איכות הקול בזמן השירה, ושומר עליו בטווח הקצר והארוך. את החימום אפשר לבצע עם סולמות עולים ויורדים, דגש על הברות מסוימות, תנועות של לעיסה או המהומים נמוכים, קצרים וחוזרים.
ב. נשימה – פיתוח קול מבוסס במידה רבה על נשימה נכונה. ההבדלים העיקריים הם בין נשימה סרעפתית ועמוקה לבין נשימה צלעית, המדגישה את הנעת הצלעות לשם הגדלת נפח בית החזה.
ג. הגייה – יש משימות הגייה שמטרתן עבודה על הברות שונות. ההגייה מתבצעת על ידי פתיחה של הפה, שמיעה של הצלילים ותרגול מעברים קשים.
ד. תמיכה – היציבות הגופנית חשובה לפיתוח קול לא פחות מאשר הציוד הטכני. תמיכה מביאה לעלייה משמעותית במנעד הקולי של אדם, כאשר התרגילים העיקריים הם התכופפות קלה בברכיים והפעלת שרירי העכוז.
ה. הגשה – חשיבות המשחק והרגש עולה לדיון גם במהלך שיעורי פיתוח קול. בעבר נהוג היה להתעלם מהאלמנטים הללו, ולהתמקד במנעד הקולי בלבד, אך כיום כבר יודע, כי להגשה יש תפקיד חשוב מאוד בעמידה על במה. במהלך השיעורים מקבל הזמר כלים באמצעותם הוא יכול לשכנע את המאזין באותנטיות של הדברים הנאמרים.
ו. יציבה – יכולת זו אינה קשורה ישירות אל הקול, אולם היא נלמדת במהלך שיעורים מקצועיים. היציבה מתייחסת בעיקר אל עמידה, תנועה, תזוזות, החזקת מיקרופון וכדומה. ככל שהיציבה מגוונת יותר, כך מובטחת הופעה מעניינת עבור קהל השומעים.
שלבים בפיתוח קול – שלב ביניים בדרך לקריירה על הבמה
שיעורי/שלבים בפיתוח קול מועברים על ידי מורים עם רקע מקצועי עשיר. השיעורים הם רק שלב ביניים בדרך לפיתוח קריירה בשירה, הופעה מול קהל וכדומה. במקביל אל השיעורים נדרשות חזרות רבות, ובחירה בציוד המתאים עבור הזמר. הרבה שעות אימון יכולות לרדת לטמיון ללא המיקרופון המתאים, החיבור הנכון אל מערכות ההגברה או הציוד המשלים.
לסיכום, אימון קולי נועד כדי לפתוח בפני זמרים אפשרויות ביצוע חדשות. שיעורי הפיתוח כוללים נושאים רבים, ובעזרתם ניתן לשמור על הקול מפני נזקים בלתי הפיכים.