אי פוריות הוא מצב מורכב, אשר עשוי לנבוע מהיקף גדול של גורמים. בהתאם לכך, גם הטיפולים שמוצעים לכך ותהליך יישומם, עשויים להיות מורכבים למדי. עם זאת, רמת ההצלחה של הטיפולים נוטה בסופו של דבר להיות גבוהה. לכן מומלץ ללכת למומחה פוריות אשר יעזור לכם בתהליך. אלה בתמצית, כמה נקודות שכדאי לדעת על טיפולי הפוריות:
מה הם טיפולי פוריות?
טיפולי פוריות הם טיפולים שונים, אשר נועדו לאפשר היריון ולידה תקינים, למרות מצב של אי פוריות. טיפולים אלה מגוונים למדי ובגישות שונות. חלקם מנסה לטפל במקור לחוסר הפוריות. אחרים מנסים "לעקוף" את מה שלא תקין במנגנוני הרבייה של הזוג, בעזרת אמצעים מלאכותיים כאלה ואחרים. בכל מקרה, המטרה היא הבאת ילדים לעולם, גם כאשר ישנם מכשולים לכך מבחינת התהליך הטבעי. לפני הטיפולים עצמם, יש להתייעץ עם רופאת נשים מומחית לפריון. הרופאה תבצע בירור ראשוני של העניין ותתעמק בהיבט אי הפוריות בפני עצמו. בהתאם ובהמשך לכך, תגובש תכנית טיפולים.
בדיקות מקדימות
בכדי לבחור בטיפולי הפוריות המתאימים ביותר, יש להבין בצורה מדויקת ככל הניתן את מקור אי הפוריות. לשם כך, עשויות להתבצע בשלב זה מגוון בדיקות על ידי רופאת נשים מומחית לפריון. הן עשויות לכלול בדיקות דם, ספירת זרע אצל הגבר ובדיקת חלל הבטן אצל האישה.
סוגי טיפולים
יש לא מעט אפשרויות מבחינת הטיפול. במבט כולל, תהליך טיפולי פוריות מתבטא לרוב בגישות הבאות:
- הסדרת ביוץ – שלב ראשוני אופייני בתהליך טיפול פוריות, הוא בדרך כלל הגברה של תהליכי הביוץ. זאת, באמצעות כדורי איקקלומין (Ikaclomin). במקביל, מנטרים את מצב הרחם באמצעות בדיקות אולטרסאונד. זאת, מאחר שהאיקקלומין עשוי להשפיע על עובי רירית הרחם.
- השראת ביוץ מבוקרת – לעתים, שלב הסדרת הביוץ מספיק ובעקבותיו מתקבל הריון תקין. במידה ותוצאה זו לא מושגת, עוברים לשלב המקובל הבא בתהליך. כאן מנסים להשפיע על הגוף לייצר יותר זקיקים בשחלה. ליתר דיוק, עד ארבעה זקיקים, במקום זקיק בודד. האמצעי שבו משתמשים לשם כך עשוי להיות הורמונים (FSHאו LH) או זריקות גונדוטרופינים. גם בשלב זה, אשר מכונה בשם השראת ביוץ מבוקרת, מתבצע במקביל מעקב, עם אולטרסאונד וגם בדיקות דם.
- הזרעה מלאכותית – טיפול נוסף שעשוי להתבצע, אשר לרוב מתבטא בשלבים הבאים: ראשית, נלקחת דגימת זרע מהגבר. לאחר מכן מופרדים מתוכה תאי הזרע החזקים ביותר (תהליך שמכונה "השבחת הזרע"). לבסוף הזרע מוחדר ישירות לרחם, בזמן ביוץ.
- הפריה חוץ גופית – In Vitro Fertilisation (IVF) הוא טיפול פוריות שידוע גם בשמות הפריה חוץ גופית והפריה מלאכותית ובכינוי העממי הפריית מבחנה. מדובר בתהליך מורכב ויקר יחסית, אך הוא כלול בסל הבריאות. שלביו האופייניים, הם "גירוי שחלות" להשגת כמות גדולה של ביציות תקינות, גרימת ביוץ במועד מבוקש, שאיבת ביציות, הפריה וגידול העוברים במעבדה ולבסוף העברתם לרחם.
למי זה מתאים?
כמובן, טיפולים אלה מיועדים במבט כללי לזוג, אשר סובל מאי פוריות. בפועל, הטיפול ממוקד לרוב באישה, אך לא תמיד. חלקו של הגבר בתהליכי הבאת ילדים לעולם אמנם קטן יחסית, אך המקור לאי הפוריות עשוי להיות גם אצלו. במקרה כזה, נבדקים היבטים שונים כגון תקינות מערכת המין ואיכות הזרע ומבוצעים טיפולים בהתאם. אם ישנה אי פוריות אצל הגבר אך לא נמצא לה הסבר, מקובל לנסות טיפול של הזרעה מלאכותית.
גם הגיל משחק כאן תפקיד ומשפיע על השיקולים בבחירת טיפול. הפריה חוץ גופית למשל, היא לרוב שלב מתקדם בטיפולי פוריות. אך בגיל מבוגר, רופאת נשים מומחית לפריון עשויה להפנות את האישה ישירות לטיפול זה.